صنعت گردشگری ریلی؛ نگین صنعت گردشگری ایران
اقتصاد معاصر-بهرام بهرامی، کارشناس حملونقل ریلی: امروز صنعت، تجارت و فعالیتهای اقتصادی به عرصههای جدیدی گام نهادهاند و رقابت شدیدی میان حریفان جهانی و خلاق در بازارهای بینالمللی به وجود آمده است. بسیاری از شرکتها وسازمانهایی که در گذشته از توانایی بالایی برخوردار بودند، اکنون به زانو در آمدهاند و مزیتهای رقابتی آنها که زمانی غیرقابل دستیابی بود، در میان رقابتهای شدید رقبا از هم گسیخته است.
گسترش صادرات و حضور اثرگذار از برنامهریزیهای دولتها به شمار میرود. آمار مرتبط با تجارت جهانی نزدیک به شش هزار میلیارد دلار محاسبه میشود و اغلب کشورها تلاش میکنند تا با بالا بردن سطح مبادلات تجاری و پیدا کردن روشهای مطلوب و کارآمد، به رشد اقتصادی مناسبی دست یابند و در این میان صنعت گردشگری tourism industry که به عنوان صادرات نامرئی از آن یاد میشود، یکی از آن راهکارها خواهد بود.
امروز صنعت گردشگری، ۷۰ درصد از صادرات جهانی و ۳۰ درصد از صادرات خدمات را به خود اختصاص داده و سهم ۱۰ درصدی از تولید ناخالص داخلی جهانی را دارد و ما هنوز به دنبال افزایش فروش نفت برای توسعه، آن هم از جنس جامد آن هستیم؛ غافل از اینکه کشورهای دیگر حتی بدون داشتن نفت و منابع دیگر فقط با اتکا به صنعت گردشگری به دنبال توسعه و پیشرفت هستند و چهبسا سر بلند هم از آن بیرون آمدهاند.
در این میان، کشورمان ایران به تصدیق سازمان یونسکو از نظر وجود آثار تاریخی و فرهنگی در میان نخست کشورهای جهان قراردارد و از منظر جاذبههای اکوتوریسمی و تنوع اقلیمی جزو پنج کشور دنیا است. طبیعت چهار فصل ایران، وجود دریا، کویر، چشمههای آبگرم، حیات وحش متنوع و انحصاری، جاذبههای گردشگری مذهبی وتمدن هفت هزار ساله، این قابلیت را به کشورمان بخشیده است. بنابر این ایران در ردیف نخست گردشگری جهان حرف اول را میزند ولی متاسفانه سهممان از صنعت گردشگری حسرت و اندوه است. زدودن گرد وغبار صنعت گردشگری کشورمان عزم جزم مسؤولان و متولیان امر را طلب میکند تا نفسهای تازهای را حس کند و رونق و شکوفایی را تجربه نماید.
از اینرو عصر حاضر، عصر جاهطلبی کشورها در زمینه گردشگری است. امروز از هر ده تا شغل در جهان، یک شغل به گردشگری مربوط میشود و حال آنکه ما به دنبال ایجاد فرصتهای شغلی برای جوانانمان هستیم. اکنون زمان جایگاهسازی برای صنعت گردشگری است. زمان آن فرارسیده تا سازمانها و شرکتها به دلیل سه عنصر رقابت، تغییر و بحران، جایگاهسازی گردشگری را مورد توجه جدی قرار دهند تا از افول آن جلوگیری کنند.
در این میان گردشگری ریلی یکی از آن جایگاهسازیها است. صنعت حملونقل ریلی (راهآهن) علاوه بر جاذبههای طبیعی، تاریخی و مذهبی و از همه مهمتر امنیت وهمچنین سازگاری با محیط زیست ومصرف کمتر سوخت، موجب جذب گردشگر داخلی و خارجی و ارزآوری و مهمتر از همه، بر طرف کردن ایرانهراسی میشود.
ازاینرو ضروريست تا گردشگری ریلی بیش از پیش مورد توجه و جایگاهسازی از سوی مسؤولان امر قرار گیرد و در این مسیر حضور در نمایشگاههای بینالمللی، یکی از راههای اثر بخش خواهد بود. امید است که گردشگری ریلی همچون نگینی در صنعت گردشگری بدرخشد.